שבת קיצית עם מאפה פסטה יווני , שעועית ירוקה בשום-לימון וכרובית צלויה בשלמותה

מרץ 17, 2013 at 11:23 am 6 תגובות

פסטיצ'יו , שם כולל למשפחה של מאפי פסטה מאיזור יוון, עם בשר, דגים או גבינות (או הכל ביחד) , אבל כמובן שלא נכנעתי ועשיתי  בגירסא טבעונית ; שכבה של פסטה, מעליה שכבת בולונז עסיסי, לסיום שכבה של רוטב בשמל ומעליה פירורי לחם קריספיים ופטרוזיליה טריה.

המאפה דיי כבד ויכול להוות ארוחה בפני עצמו, כך שהתלוו אליו תוספות קלילות כמו סלט חסה עם ויניגרט הדרים, שעועית ירוקה מאודה ברוטב שום- לימון, וכרובית שלמה צלויה (כן , כמו של אייל שני.. ).

פסטיצ'יו – מאפה פסטה יווני :

אני השתמשתי בפסטה מקמח מלא , אבל אפשר גם פסטה מקמח לבן, מה שכן הצורה צריכה להיות פסטה קצרה וחלולה, למשל פנה (penne) .

רק המרכיבים עושים חשק להתחיל לבשל

רק המרכיבים עושים חשק להתחיל לבשל

החומרים : (לתבנית פיירקס בינונית)

לשכבת הפסטה :

3/4 חבילת פסטה (קצרה וחלולה)

לשכבת הבולונז :

1 בצל גדול קצוץ דק

3 שיני שום פרוסות

1 גזר מגורר דק

1/2 שורש סלרי מגורר (לא חובה, אבל מוסיף)

חופן פטרוזיליה טריה

כפית גדושה פפריקה מתוקה

חצי כפית סוכר

כפית מולסה (אם אין לכם אפשר להחליף בחצי כפית סילן + חצי כפית סויה , או לוותר )

חבילה קטנה של רסק עגבניות

חבילה של "טחון טבעול"

קופסא (250 גר) עגבניות קלופות (אפשר גם כתושות או קוביות)

מלח, פלפל שחור

כוס מים רותחים

לשכבת הבשמל:

1/3 כוס שמן (אפשר פחות אם אתם שומרים)

חצי כוס קמח

3 כוסות חלב סויה ללא מלח וסוכר

מלח (לפי הטעם)

רבע כפית אגוז מוסט טחון

לקישוט :

פירורי לחם אורגניים מחיטה מלאה (אפשר גם רגילים)

פטרוזיליה קצוצה

ההכנה:

הפסטה :

לבשל את הפסטה במים מומלחים כ- 2  דקות פחות מהוראות היצרן (מי שאוהב ממש אל-דנטה אז אפשר לבשל אפילו פחות), לסנן ולשטוף במים קרים עד שהפסטה מגיעה לטמפרטורת החדר, על מנת להפסיק את הבישול.

להוסיף לפסטה שתי כפות שמן זית ולערבב היטב על מנת למנוע הדבקות.

הבולונז:

לחמם שמן זית (או רגיל) בסיר רחב על אש בינונית, להוסיף את הבצל, השום, הגזר והסלרי ולערבב היטב, לטגן עד שהבצל נהיה שקוף והירקות מתרככים מעט (בערך 3-4 דקות) , העיקר לא להשחים את הירקות.

תמיד עדיף להכין את הירקות מראש

תמיד עדיף להכין את הירקות מראש

מטגנים עד שהירקות מתרככים אך לא משחימים

מטגנים עד שהירקות מתרככים אך לא משחימים

להוסיף את הפפריקה, המלח והפלפל ולערבב.

להוסיף את הרסק עגבניות (לא העגבניות המשומרות – זה אחר כך !) , ולערבב היטב, לטגן תוך כדי עירבוב 2-3 דקות.

לטגן את הרסק תוך כדי ערבוב

לטגן את הרסק תוך כדי ערבוב

להוסיף את הטחון של טבעול (כן ככה מהמקפיא, אם הוא עם הרבה גושים אז להפשיר קצת במיקרו עד שנהיה פירורי), ולערבב היטב, אם בשלב זה הכל יבש ונדבק במחבת אז להוסיף חצי כוס מים רותחים ולערבב היטב.

אני יודעת, זה לא נראה מגרה כרגע

אני יודעת, זה לא נראה מגרה כרגע

לטגן עד שהטחון מפשיר לגמרי ומעורבב היטב עם שאר המרכיבים, להוסיף את העגבניות המשומרות ולפרק אותם היטב במחבת בעזרת כף.

לטגן היטב עד שכל החומרים מתערבבים

לטגן היטב עד שכל החומרים מתערבבים

להוסיף את העגבניות המשומרות

להוסיף את העגבניות המשומרות

למעוך אותן היטב במחבת

למעוך אותן היטב במחבת

עד שהן נראות ככה

עד שהן נראות ככה

להוסיף את שאר המרכיבים ולערבב היטב.

להנמיך לאש קטנה ולבשל מכוסה כ20 דקות או עד שמסמיך (הרוטב צריך להיות במרקם של רוטב בולונז, כלומר לא מימי, אבל כמובן לא יבשושי מידי) .

אם אתם מרגישים שאין מספיק מים אז אפשר להוסיף לפי הצורך .

לטעום ולתקן תיבול (ח ש ו ב), לכבות את האש ולהניח בצד.

את השלב הזה אפשר (ואפילו יהיה יותר טעים) לעשות יום מראש.

הבשמל:

מה שחשוב כאן זה : לערבב לערבב לערבב ! הבנתם את הרעיון.. והכי טוב זה בעזרת מטרפה (כזו שהיו מקציפים פעם ידנית קצפת ) .

לחמם על אש בינונית-נמוכה שמן בסיר, להוסיף את הקמח ולערבב היטב לעיסה חלקה.

קמח + שמן

קמח + שמן

לערבב היטב

לערבב היטב

להוסיף בהדרגה את החלב, בהתחלב כוס, ולערבב במרץ עד שאין גושים, ולאחר מכן את שאר החלב, ולערבב היטב כך שלא יהיו גושים.

להוסיף מלח ואגוז מוסקט ולטעום אם צריך להוסיף עוד מלח.

ועכשיו – להמשיך לערבב עד שמסמיך למרקם הרצוי, אם מסמיך מידי אז להוסיף עוד חלב.

איך יודעים? זה צריך להיות סמיך כך שאם תכניסו כף עץ לרוטב, אז הרוטב יצפה אותה כך שאם תעשו "שביל" בעזרת האצבע הרוטב לא יחזור ויכסה את השביל (ראו תמונה)

מוכן!

מוכן!

להשאיר את הרוטב בצד.

* תמיד תשאירו חלב סויה אקסטרה כך שאם מסמיך מידי תוכלו להוסיף

*אם אחרי ההמתנה הבשמל מסמיך מידי אפשר להוסיף עוד קצת חלב ולערבב היטב עד שמגיע למרקם הרצוי

הרכבת המנה :

לחמם תנור ל-190 מעלות.

לשמן תבנית פיירקס מכל הצדדים בנדיבות בשמן זית .

לערבב את הפסטה עם חצי כוס מרוטב הבשמל (כדי שתהיה עסיסית) ולשפוך לתבנית עד שתגיע ל1/3 מגובה התבנית או קצת יותר (כך שישאר מקום לשתי השכבות הנותרות).

לשטח את הפסטה שתהיה שכבה "ישרה" בתבנית ולא מלאה גבעות ובליטות.

שכבה ראשונה: פסטה

שכבה ראשונה: פסטה

לשפוך מעל את רוטב הבולונז , כך שישאר מקום לבשמל (אם יצא לכם יותר מידי רוטב אפשר להקפיא, זה נשמר טוב).

שכבה 2 : בולונז

שכבה 2 : בולונז

ליישר את רוטב הבשמל בעזרת כף או לקקן.

ליישר את הבולונז

ליישר את הבולונז

לערבב היטב את רוטב הבשמל שיהיה במרקם חלק, ואם סמיך מידי להוסיף מעט חלב.

לשפוך מעל את רוטב הבשמל ולשטח בעזרת כף/לקקן.

שכבה 3 : בשמל

שכבה 3 : בשמל

לפזר פירורי לחם , ולהכניס לתנור עד שהכל מבעבע (בערך 30-40 דקות)

לפזר פירורי לחם ו.. לתנור!

לפזר פירורי לחם ו.. לתנור!

טה דם - זה מוכן !

טה דם – זה מוכן !

מממ יאמי .. פירורי לחם קריספיים

מממ יאמי .. פירורי לחם קריספיים

בתאבון !

שעועית ירוקה מאודה ברוטב שום-לימון :

החומרים:

1 חבילה שעועית ירוקה טריה

שמן זית

לימון

שן שום כתושה

מלח, פלפל שחור

ההכנה:

מתחילים במלכה ה"מרגיעה" של לקטום את קצוות השעועית .

מבשלים במים רותחים ומומלחים (כמו פסטה) עד שהשעועית מקבלת צבע ירוק עז (בערך 3 דקות) .

מסננים ומעבירים לקערה עם מי קרח ע"מ לעצור את בישול השעועית (אפשר גם פשוט לשטוף במים קרים עד שהשעועית מתקררת והמים שיוצאים מהמסננת קרים).

מסננים ושומרים את השעועית בצד.

סמוך להגשה מחממים שמן זית במחבת ומוסיפים את השום ושתי כפות מים (כדי שהשום לא ישרף) , מוסיפים את השעועית ומקפיצים עד שהשעועית חמה, מוסיפים מיץ לימון , מלח ופלפל, לפי הטעם (חשוב לטעום!) , ומגישים.

כרובית צלויה בשלמותה :

אולי המנה שהכי מזוהה עם אייל שני, ולא מפליא למה – שילוב הכי פשוט של חומרי גלם, כרובית טריה ושמן זית, בשיטת בישול שמוציאה מהכרובית את מיטבה . מומלץ כתוספת או כמנה מרכזית בפני עצמה, לצד טחינה, עגבניות טריות מרוסקות עם הרבה שמן זית, ואיך לא – פלפל ירוק חריף כתוש יחד עם שום, שמן זית, מלח ופלפל. כאן כמובן ויתרתי על הטחינה מאחר והכרובית תפקדה כתוספת למנה העיקרית.

בסך הכל זה דיי פשוט – מבשלים את הכרובית חצי בישול במים רותחים ואז אופים בתנור להשחמה . העיקר לא לבשל את הכרובית יותר מידי.

הגירסא שלי טיפה שונה, אני מבשלת את הכרובית בלי העלים הירוקים. סלח לי אייל כי חטאתי, אבל אני מעדיפה לוותר על עוד יצורים שאוהבים כרובית בצלחת שלי .

החומרים:

כרובית שלמה

שמן זית

מלח, פלפל

ההכנה:

מרתיחים הרבה מים בסיר גדול וממליחים היטב.

מנקים את הכרובית מהעלים, וחורצים שני חתכים בגבעול הכרובית (בצורה של + )

כרובית עם עלים

כרובית עם עלים

כרובית בלי עלים

כרובית בלי עלים

מבשלים את הכרובית הפוכה (כלומר עם הגבעול כלפי מעלה, פרחים כלפי מטה) עד שכאשר נועצים סכין בגבעולים העבים הוא נכנס ללא התנגדות , אך השתדלו לא להגזים עם הבישול במים כי היא תתבשל בתנור .

מוציאים מהמים לנייר אפיה, ו"מקווצ'צ'ים" אותו מסביב לכרובית (כמו בתמונה).

מוציאים את הכרובית לנייר אפיה ע"מ שתגיר נוזלים

מוציאים את הכרובית לנייר אפיה ע"מ שתגיר נוזלים

מניחים לכרובית להגיר נוזלים ולהתקרר מעט ל10 דקות.

אם יש הרבה נוזלים בנייר אז אפשר לשפוך אותם.

מורחים את הכרובית היטב בשמן זית מכל הצדדים (עדיף עם הידיים)

מורחים את הכרובית בנדיבות בשמן זית

מורחים את הכרובית בנדיבות בשמן זית

מפזרים מלח ופלפל שחור, ואופים עד שהכרובית משחימה.

מפזרים מלח ופלפל שחור גרוס

מפזרים מלח ופלפל שחור גרוס

אופים עד שהכרובית משחימה

אופים עד שהכרובית משחימה

אוכלים ישר מהתנור !

——————————————————————————————————————————————————-

ארוחה מושלמת

ארוחה מושלמת

אני מאוהבת

אני מאוהבת

Entry filed under: Uncategorized.

ריבולטה – נזיד איכרים איטלקי

6 תגובות Add your own

  • 1. Jesse  |  מאי 14, 2013 בשעה 7:06 am

    נראה מעולה!!! אני בהחלט הולכת לנסות

    הגב
  • 2. משתמש אנונימי (לא מזוהה)  |  מאי 21, 2013 בשעה 4:00 pm

    נראה מעולה! מה עם עוד פוסטים? אני מחכה להם…

    הגב
    • 3. shakeyourtofu  |  מאי 24, 2014 בשעה 6:26 am

      עובדת על זה.. הבעיה היא שצריך זמן פנוי :/

      הגב
  • 4. מרב  |  נובמבר 14, 2013 בשעה 8:01 am

    הי,

    אני עובדת על מיזם קולינרי אינטרנטי ומחפשת שפים ושפים חובבים.
    הפיילוט יתחיל בשבועות הקרובים בתל אביב.
    אני אשמח לשוחח, אם תוכלי לחזור אליי למייל זה יהיה נהדר!

    הגב
  • 5. טולי  |  פברואר 26, 2014 בשעה 10:21 am

    וואו, כבר כמעט ששנה לא עידכנת את הבלוג, אבל עדיין אחד הבלוגים הטובים עם התבשילים המגרים…

    הגב
    • 6. shakeyourtofu  |  מאי 24, 2014 בשעה 6:23 am

      תודה ! אני עובדת על לעדכן את הבלוג מחדש, אז בקרוב ימשיך 🙂

      הגב

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed



%d בלוגרים אהבו את זה: